knihi.cz
...vaše on-line knihovnička!
knihy autoři čtenáři diskuze
180.gif keane1980
248 x
Začalo to Honzíkovou cestou...a pořád mě to nepustilo:-)

datum členem od: 05.01.2007
ying-yang 44, muž
příspěvků : 220

komentáře uživatele komentáře uživatele :

nové | staré
přidáno přidáno: 08.03.2009 - 18:20
Tak tohle opravdu ne; nikdy bych neřekl, že mi 200 stran malého formátu bude připadat jako knížka k nedočtení. Lem se nás snaží přesvědčit o svém názoru na nemožnost komunikace s cizí "civilizací". Pochopitelně si zvolil takové podmínky, aby jeho argumenty byly co nejpřesvědčivější. Takže sledujeme nudně popisnou historii, proč se Solarisem není nikdo schopný komunikovat a jak mu nikdo nerozumí. Bohužel tomu evidentně nerozumí ani autor a nesnaží se, aby něco pochopil čtenář. V okamžiku, kdy se na scéně objevují zhmotnělé představy, je román lepší, ale tohle šlo udělat i formou povídky. Btw. proč se vlastně na stanici vypnuli všichni roboti?? A ono je to vlastně jedno; uznávám, asi sci-fi nerozumím, i ty nejlepší díla mě ukrutně nudí:-(
přidáno přidáno: 26.02.2009 - 21:27
Takže asi takhle - občas, když mě v knížce zaujme nějaký výrok, napíšu si ho. Kdybych to stejné chtěl udělat u Proroka, musel bych celou knížku přepsat. Doslova boží.
přidáno přidáno: 08.02.2009 - 10:03
Ať už se na to díváte jako na výpověď o určité době, nebo na příběh o pomstě, která dopadne trochu jinak, pokaždé je to brilantní. Rozjezd je pomalejší, ale stojí za to vydržet. Kundera je opravdu Pan Spisovatel.
přidáno přidáno: 28.01.2009 - 15:59
Děj knihy funguje na dvou rovinách: 1) totální oslava dokonalé armády, kde jsou všichni a všechno správné a perfektní. Sledujeme nudné pasáže zdlouhavého výcviku hlavního hrdiny v toho správného "muže". Zajímavé jsou zde snad jen části, kde se učí o morálce a dějinách. Bez toho by to byla čistě militaristická propaganda, ze které by zelenal mozek.
2) v mnohem menší míře sledujeme válku lidí proti broukům. Je to rozhodně zajímavé a čtivé i když nijak příliš napínavé. Armáda totiž veškeré charaktery semele takřka do jedné podoby, takže je vám nakonec jedno, kdo umře a kdo ne.
Film mám raději a že je jiný než knížka považuji za jeho jednoznačné plus. Vy byste se chtěli dívat na tříhodinový opus, kde se hrdina 150 minut učí a diskutuje a 30 minut stráví v boji?
přidáno přidáno: 26.01.2009 - 17:57
Naprostá špička v rámci žánru dobrodružné literatury. Je to napínavé, patřičně velkolepé a stále znovu překvapující. Mimořádně zajímavý děj je proložen historickými japonskými reáliemi (bohužel neřeknu, nakolik jsou pravdivé...ale působí tak). Zdaleka nejzajímavější jsou ale postavy, ať už hlavní hrdina a jeho postupná proměna i všichni japonci. Žádný striktní dělení na hodné/zlé, každá postava dokáže překvapit a je zajímavé je sledovat. Tohle se mimořádně povedlo, neznám jinou knihu, která si dokáže v takovém rozsahu zachovat stále skvělou čtivost.
přidáno přidáno: 30.12.2008 - 21:54
Hodně zajímavě podaný příběh; tím, že autor netlačí za každou cenu na pilu dosahuje nakonec mnohem silnějšího efektu. Rozhodně stojí za přečtení, už jen tím stylem jakým je napsán.
přidáno přidáno: 26.12.2008 - 23:12
Procentuální hodnocení tentokrát nedám; nevím totiž jaké. Na jednu stranu je to naprosto naivní, přitažené za vlasy, nelogické překombinované a stupidní. Na druhou stranu to má svoje kouzlo...o dost jiná knížka než ty, které se vám běžně dostanou do rukou. Už jen tím, že se jedná o doslovný přepis ústně vyprávěného příběhu. Číst takových příběhů víc, asi bych začal pálit knihy (jen vtip:-)), ale jako náhled do starověké japonské kultury je to rozhodně poučné.
přidáno přidáno: 25.12.2008 - 21:39
Místo vyvrcholení příběhu přichází zklamání. Asimov to překombinoval a v závěrečné dílu se rozhodl popřít vše, co doposud budoval. Navíc chce, abychom drželi palce hrdinům, kteří si z nějakého podivného důvodu začali myslet, že druhá Nadace bojuje proti té první. Ufff, dobře napsaný špatný příběh.
přidáno přidáno: 21.12.2008 - 13:19
O malý kousek lepší než první díl, ale přesvědčily mě až poslední strany. Jinak mám se sérií stále stejný problém - chybí postavy, kterým by se dalo držet palce, není komu fandit. Všechno dopadne podle předem připraveného plánu, kterému jsou nějaké individuální postavy lhostejné. Je to sice napsáno hodně čtivě, ale chybí prvek napětí či překvapení (s vyjímkou těch posledních stran). Od takto slavné knížky bych čekal víc než jen povrchní líbivost.
přidáno přidáno: 11.12.2008 - 13:28
Od "bible sci-fi" jsem tedy čekal zatraceně víc. Je to sice čtivé , ale takových je spousta knížek, které nikdo do nebe nevynáší. Čekal jsem něco osudovějšího, napínavějšího, propracovanějšího...nebo alespoň náznaky, které se projeví v dalších dílech. Nic mě nenutilo knížku co nejrychleji dočíst, další díly vzbuzují jen velmi malou zvědavost. Nehodnotím celek, hodnotím jen první díl a ten je pouze lehce nadprůměrný. Hodnocení sráží i velké očekávání, které jsem do knížky vkládal.
zapln-grey1 ... 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 ... 22
© 2006-2024 | RSS: novinky, nové knihy, komentáře, diskuze, diskuzní fórum, citace, koupelnový nábytek